 
  Grupa: Administrator  
  Lokalizacja:: Polska
  Posty: 139 #1050671 Od: 2012-11-15
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | Z czegos dostepnego na wyspie zrobie piecyko-kominek.
  http://pozytywnakuchnia.pl/chleb-naan/ Indyjski chleb bez drozdzy, Naan.
 
  Przepis na chleb naan
 
  Czas przygotowania: 15 minut
  Czas oczekiwania: ok. 2 godziny Składniki (na 8 chlebków):
      500 g mąki tortowej     1 łyżeczka sody oczyszczonej     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia     1 jajko     1 łyżka stopionego masła ghee     1 łyżeczka soli     1 szklanka jogurtu naturalnego     1/2 kubka ciepłego mleka
  Dodatkowo:
      oliwa do posmarowania chlebków przed pieczeniem     mąka do podsypywania stolnicy     masło do natłuszczenia blaszki
  Akcesoria kuchenne:
      stolnica     drewniany nóż
  	 
  Wykonanie:
   
  Krok 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oraz solą. Na czubku kopca tworzymy zagłębienie i wbijamy roztrzepane jajko.
  Krok 2. Zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy jogurt i stopione masło ghee. Konsystencję regulujemy mlekiem – ciasto powinno być wilgotne i miękkie.
  Krok 3. Zagniecione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  Krok 4. Po 2 godzinach ciasto ponownie zagniatamy na posypanej mocno mąką stolnicy. Wyrabianie powinno trwać 2-3 minuty, a ciasto uzyskać gładką konsystencję.
  Krok 5. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy na placek o długości ok. 15 cm.
  Krok 6. Każdy placek delikatnie zwilżamy wodą (tylko z jednej strony) i kładziemy na natłuszczonej blaszce, wilgotną stroną do dołu.
  Krok 7. Po wierzchu placki smarujemy oliwą.
  Krok 8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 10 minut, aż chlebki uzyskają złotobrązowy kolor.
    |